Odottelen ystävääni kylään ja koetan keksiä sijaistekemistä, ettei tarvitsisi siivota. Lupaan kuitenkin itselleni aloittaa kolmelta - tunnissa ehtii mainiosti järjestellä paikat, tiskata muutaman astian ja pyyhkiä pöytätasot. Lattiani värisävy on onneksi vaihtelevan harmaa, joten pölyn alkaa huomata vasta kuukauden imuroimattomuuden jälkeen. Edellisestä imuroinnistani ei ole kulunut vielä niin pitkästi aikaa.


Kolmas päivä ketiapiinin kanssa tuntuu sujuvan ongelmitta. Jos päivä noudattaa edeltäjiensä kaavaa, pian on iltapäiväväsymyksen aika, mutta tätä päivää piristänee ystäväni vierailu. Lääke ei tunnu ainakaan ihan vielä purreen ensisijaiseen määräysperusteeseensa eli vaikeaan unettomuuteen, mutta oloni on muuten ollut ihanan rauhallinen, ahdistukseton ja optimistinen. Väistämätöntä kuolemaa ja yhteiskuntavihaani rääpivät ajatukset ovat loistaneet poissaolollaan. Nostan illalla lääkeannosta 25 milligrammasta 37,5 milligrammaan.

Tiesinkin ketiapiinin monikäyttöisyydestä jonkin verran etukäteen, mutta löysin nyt Internetin ihmemaassa seikkaillessani pari mielenkiintoista linkkiä. Uutiset eivät ole tuoreita, mutta nostan ne tähän esille, koska ne rohkaisivat minua.

Ketiapiini vähentää ahdistusta kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennuksessa (24.6.2004)

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan epätyypillinen antipsykoottinen lääke ketiapiini näyttää vähentävän tehokkaasti ahdistusoireita kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennuksessa. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun todetaan antipsykoottisen lääkeaineen antidepressiivinen teho.

Tutkimukseen osallistui 511 potilasta, joista 342:lla oli tyypin I kaksisuuntainen mielialahäiriö ja 169:llä tyypin II kaksisuuntainen mielialahäiriö. Kaikilla esiintyi masennusta. Heidät arvottiin saamaan kahdeksan viikon ajan vuorokaudessa 300 mg tai 600 mg ketiapiinia tai plaseboa. Ahdistusta mitattiin HAM-A -asteikolla (Hamilton Rating Scale for Anxiety).

Alussa arvot olivat ryhmissä samanlaiset, 18,6 ja 18,9. Ketiapiinia saaneiden ahdistus lieveni merkitsevästi verrattuna plaseboon ja ero säilyi koko tutkimuksen ajan. Ketiapiinia kumpaa tahansa annosta saaneiden ahdistus aleni HAM-A -asteikolla keskimäärin lähes 9:llä yksiköllä, kun plaseboryhmässä ahdistus aleni keskimärin vain 5,5:llä yksiköllä.

Lähde: Reuters
Alkuperäinen uutinen

Ketiapiini tehoaa rajatilapersoonallisuushäiriöön (11.9.2006)

Ketiapiini on epätyypillinen antipsykootti, joka vaikuttaa keskushermostossa useisiin hermosolujen välittäjäainereseptoreihin. Toisen sukupolven antipsykoottiset lääkkeet ovatkin tehostaneet persoonallisuushäiriöiden hoitoa. Kuitenkaan ketiapiinin roolista tässä on ei ole juuri tutkimustietoa.

Italialaistutkimuksessa on selvitetty ketiapiinin tehoa ja turvallisuutta neljällätoista potilaalla, jotka olivat saaneet DSM IV-luokituksen mukaisen rajatilapersoonallisuushäiriödiagnoosin. He saivat avoimessa kokeessa joko 200 milligrammaa tai 400 milligrammaa ketiapiinia päivässä kahdentoista viikon ajan. Potilaat arvioitiin kokeen alussa ja viikoilla 4 ja 12. Keskimääräinen ketiapiiniannos oli noin 310 milligrammaa. Potilaista kolme keskeytti kokeen liiallisen uneliaisuuden takia tai koska eivät kyenneet noudattamaan ohjeita.

Muilla potilailla oireet vähenivät merkittävästi. Myös ahdistusta mitaavalla Hamiltonin ahdistuneisuusasteikolla ahdistuneisuusoireet vähenivät. Myös sosiaalista ja ammatillista toimintakykyä mittaavalla SOFAS-asteikolla (Social and Occupational Functioning Assessment Scale) pisteet paranivat. Myös impulsiivisuus ja vihanpurkaukset vähenivät. Yleisimmät haittavaikutukset olivat uneliaisuus, suun kuivuminen ja huimaus. Haittavaikutukset olivat lieviä tai korkeintaan kohtalaisia.

Tarkoituksena on seuraavaksi varmentaa kaksoissokkokokeilla ketiapiinin teho ja turvallisuus rajatilapersoonallisuushäiriön hoidossa.